Wat is EMS ?

 

EMS staat voor "Electrical Muscle Stimulation". Het is een trainingsmethode waarbij spieren door middel van electroden worden gestimuleerd en versterkt. Deze electroden zijn geïntegreerd in het EMS pak en aangesloten op een extern trainingsapparaat.

EMS-training wordt al jarenlang gebruikt in de topsport en voor medische en revalidatiedoeleinden. Het is een beproefde wetenschappelijke methode om prestaties te verbeteren. Buiten de topsport en revalidatie is deze techniek nu ook beschikbaar voor een volledige lichaamstraining.

Het EMS pak fungeert als versterker. Bij elke beweging die je in het normale leven maakt, wordt door een zenuw gestimuleerd door impulsen van de hersenen, waardoor je spieren het "commando" krijgen om te spannen. Op deze manier kun je lopen, bukken, praten of een gewicht optillen. EMS repliceert deze impuls om uw spieren te laten samentrekken via een veilige, laagfrequente elektrische stroompuls.

Het EMS-apparaat stimuleert al uw grote spierengroepen tegelijkertijd, waardoor significante resultaten worden behaald in een korte periode van 25 minuten. Desgewenst kan uw personal trainer ook de acht spiergroepen individueel activeren, geheel op basis van uw doelen en behoeften.

Voorkom rugklachten

Het is bewezen dat EMS bijzonder effectief is om rugklachten te helpen voorkomen en overwinnen. EMS richt zich op alle grote spieren in de rug en bouwt kracht op zonder de wervelkolom te belasten.

Mensen die een 2 wekelijks EMS-training doen, geven na 2 maanden aan geen rugklachten meer te hebben.

Spieropbouw & krachttoename

Daar waar je met een traditionele fitnesstraining 1 of 2 spiergroepen tegelijkertijd traint, is EMS-training een full body workout.

Met deze trainingsmethode heb je in 25 minuten een volledige krachttraining achter de rug.

Blessure herstel

Wilt u na een blessure weer aan krachttraining beginnen of wilt u fit blijven als u geblesseerd bent? Dan is EMS een fantastische optie.

Omdat het weinig impact heeft op uw gewrichten en deze minimaal belast worden, kunt u zich nog steeds concentreren op het versterken van geblesseerde gebieden en spieren.


Voor wie is EMS geschikt?

 

EMS is geschikt voor iedereen die in korte tijd iets wil bereiken. In 25 minuten per week werk je aan spieropbouw, spieronderhoud & bodyforming. Het kan ook ideaal naast een andere training zoals, hard lopen, zwemmen, voetbal etc. Ideaal voor de tijd van nu en past perfect in jou drukke agenda.

Ook geschikt voor mensen met rugklachten, gewrichtspijn of een beperking die het gewone sporten niet mogelijk maakt. EMS versterkt de bekkenbodem, dus ook ideaal voor mensen met een verzwakte bekkenbodem.

Voor wie is EMS niet geschikt?

 

EMS kent een aantal contra-indicaties. Daarom vinden wij het belangrijk om voorafgaand aan de training een goede anamnese af te nemen. Hieronder leest u een aantal contra-indicaties:

Zwangerschap: er wordt geen risico genomen met het ongeboren kind
Pacemaker: de effecten van de stroomprikkel kunnen mogelijk effect hebben op de pacemaker
Epilepsie: een onnodig mogelijke impuls zou een epileptisch insult op kunnen wekken
Griep of verkoudheid: het is niet bevorderlijk voor je herstel aangezien de training zeer intensief is

Vermindering cellulitis

De elektrische impulsen gaan de strijd aan met cellulitis. Ze zorgen dat de productie van collageen wordt gestimuleerd. Dit resulteert in een steviger bindweefsel. Na een paar maanden merk je dat je huid strakker is en de vervelende plekken verminderd zijn.

Verbetering stofwisseling

De elektrische impulsen stimuleren de bloedcirculatie en de bloedtoevoer naar de huid. Hierdoor neemt je energieverbruik op de lange termijn toe. Dit betekent dat uw metabolisme versnelt een hierdoor een aanzienlijke daling van uw lichaamsvetpercentage.

Ontspanning en betere nachtrust

U kunt de kwaliteit van uw slaap verbeteren en vaker een goede nachtrust krijgen door EMS-training. Elektrische spierstimulatie helpt de spieren te herstellen en spierspanning te verminderen, waardoor het lichaam zich kan ontspannen en in een meer rustgevende slaap kan glijden.